Onkel Tuka for barn (og voksne!!)

Da Onkel Tuka,  alltid hardtarbeidende onkler fra Halden, i 2012 mottok Spellemannsprisen for det tredje albumet i Gud-Død-Kjærlighet-trilogien, Hvit Honning, uttalte sanger/ låtskriver Håkon Ohlgren følgende: «Vi begynte med rock og jobbet oss oppover til country». Et drøyt halvannet år senere er Onkel Tuka klare for å legge lista enda høyere, når de slipper sitt første album med sanger og musikk skrevet og spilt for barn, Musekongen Blues.Alle som noensinne har forsøkt å underholde en unge vet at det ikke nytter med bullshit, barn er det tøffeste publikummet av alle. Muligheten for å bli gjennomskuet er stor. Derfor tok Onkel Tuka ingen sjanser når de satte i gang prosjektet som nå er modent for utgivelse, de har selvfølgelig lært av den kanskje beste barne-låtskriveren noensinne, Woody Guthrie.Da Onkel Tuka (med venner som Henning Kvitnes, Paal Flata, Kåre Virud og Hege Brynildsen) i fjor høst laget en hyllest til Woody Guthries hundreårsjubileum, Woodys Verden,sa Håkon følgende; «Ingen skriver barnesanger som Woody. Han tar barn på skikkelig alvor.»

Musekongen Blues åpner selvfølgelig med en av Woodys mest kjente sanger, «Riding in my car», «Bil Bil» der de syv onklene får ekspert sanghjelp av Ebba og Birk Pop og Kusine Line og Olivia Bolivia. Er du ute og kjører og synger med på refrenget her, så sørg for å ha vinduspussere på innsiden av ruta!

Men mesteparten av de tretten sangene som er å finne på Musekongen Blues er skrevet av Håkon Ohlgren, av og til sammen med mandolinist Kjell Pop eller Geir Sundstøl. Sanger som uten videre kan gjøre en hvilken som helst barnehage eller SFO til en vild honkytonk, men som oppsiktsvekkende nok også kan få en virkelig honkytonk til å forvandles til en skrålende barnehage!

Forutseende nok kommer Musekongen Blues med en trykket advarsel på forsiden, «Dette kommer pappa til å like!». Like godt å kjøpe to eksemplarer av plata med en gang.

Akkurat som Woody Guthrie forstod at tekster for barn må være av ypperste kvalitet, så har Onkel Tuka forstått at bare det beste er godt nok for det aller mest kresne publikummet når det kommer til selve musikken. Derfor har du aldri hørt Onkel Tuka spille tightere, tøffere og med mer eksplosive instrumentaldetaljer enn på Musekongen Blues.

Produsent Freddy Holm har klemt personlige bestenoteringer ut av alle de syv onklene, Omar (gitar), Åsmund (trommer), Lars (bass), Rino (banjo), Kjell Pop (mandolin), Snorre (fele) og Håkon (stemme).

I løpet av den cooleste og mest hårreisende barnetimen noensinne får vi stifte bekjentskap med den stripete katten Dag (som er fus i mus!), Lasse Polakk (som måtte fylle en mann med en ladning bly!!), Marthe Maretust og Jernbane-Jens (Marthe har hørt at Jens var en dust!!!)  og Quist (som fikk hjelp av en dame med lite klær!!!!). For ikke å snakke om «Æsj og fy», der Hedvig Olsen får lov av Onkel Håkon til å synge setningen som garantert aldri har vært sunget i en barnesang før; «Jeg bæsjer og danser på genseren din.» Oioioi!

Barneplate uten tog? Absolutt ikke. Men Elisabeth Cottons klassiker «Freight Train» tøffer inn på et annet spor som «Godstog» med tuba og klarinett-komp av Roger Fjeldet og Knut Henriksen fra haldenbaserte Det Norske Blåseensemblet.

Ingen orntli barneplate er full før det renner over. Det gjør det til gangs når Onkel Tuka gjør en norsk versjon av trad-låten «Pig in a Pen», en av tidenes aller beste bluegrasssanger, gjort av både Stanley Brothers, Bill Monroe og Jerry Garcias Old and in the Way. «Gris i Grisehus Blues» er fabelaktig og må med på best-of´en som Onkel Tuka kanskje får tid til om de rekker å stoppe opp i jobben med å være de travleste onklene i showbiz.

Onkel Tom, Sommeren 2013, i en liten by nede på grensa mot Sverige  

 

Spellemann-pris til Onkel Tuka

Onkel Tuka fra Halden utga i januar 2011 albumet «Hvit honning», tredje og siste del av trilogien «Gud, død og kjærlighet». Nok en gang produsert av maestro Geir Sundstøl. Musikken er herlig organisk og akustisk med alt fra bluegrass/americana på høygir til tidløse og gripende folk-ballader, gjort med «rock-attitude», innlevelse oge og galskap. Og igjen skapte bandet sitt eget originale og underholdende tekstunivers og mytologi.

Onkel Tuka har markert seg svært sterkt de siste årene. Forrige album «Hotell Hellman »(2008) ble kåret til et av årets 10 beste norske album i Dagbladet. På albumet «Geriljagospel» (2006) bidro Kjartan og Aslak fra Dumdum Boys med vokal og entusiastisk support og erklærte seg selv som «norges største Tuka-fans».

Bandet  jobber for tiden med flere prosjekter og blir aktuelle i 2012 med nytt plateprosjekt og konserter.