Roy Lønhøiden

En praktisk talt samlet norsk presse har gitt Roy Lønhøiden fra Finnskogen sine tre siste album, «Når dagen demrer blått», «Sanger fra skogen» og «Det ensomme landet» glimrende kritikker. De to siste også nominert til Spellemann-pris. Lønhøiden trollbinder publikum med sine låter og historier på alt fra mindre intimkonserter, kulturhus, kirker til større festivaler, i et musikalsk landskap der «Johnny Cash møter Alf Prøysen». Norwegian Wood-festival og kulturhus-turné er foreløpige konsert-høydepunkter der Lønhøiden beviste at han kan levere «ekte vare» for et større live-publikum.

Roy Lønhøiden solodebuterte i 2004 med albumet «Det ensomme landet», som Dagbladet kåret til den 4. beste norske plate utgitt dette året, og inkluderte den P1 A-listede låta «En fin kveld å leve». Den legendariske svenske musikkjournalisten Lennart Persson (Expressen, SVT, Rootsy.nu mm) hadde Roy på topp på hans «bäst just nu»-liste i mars 2005: «Lønhøiden berätter sine historier från hjärtat, med en röst full av självsäker övertygelse om att den bär.» Oppfølgeren «Sanger fra skogen» ble spilt inn i en gammel røykstue på et torp midt inne på Finnskogen og inkluderte en duett med Henning Kvitnes («Jeg og Ronny») og den P1 A-listede låta «Rekendes på ei fjøl». I 2008 kom «Når dagen demrer blått», det tredje albumet i Lønhøidens Finnskogen-trilogi. Han fikk nok en gang glimrende kritikker, nok en Spellemannnominasjon og en ny radio-hit med signaturlåta «Vann og ved».

Nylig kom samlealbumet «Tilbake i tid ? De beste sangene» som innholder 19 spor, 16 sanger hentet fra hans «Finnskogen-trilogi» og en helt ny låt «Tilbake i tid», fra et spennende, nytt samarbeid med produsent Frode Jacobsen (Madrugada, Ingrid Olava m.fl.), én av flere låter nylig innspilt i Malabar Studio, Oslo. En helt ny låt innspilt i Malabar, med tittel «Hit hvor toga går», er med på samlingen «Hjertestups«. Dette er en plate hvor inntektene går til Tyrilistiftelsen, og hvor mange av de større navnene i norsk rock medvirker.